Ibufix
Kako razlikovati prehladu i gripu?

Kako razlikovati prehladu i gripu?

Prehlada i gripa jedne su od najčešćih bolesti i većina ljudi se susrela s njima. Virus prehlade ili gripe u tijelo ulazi kroz sluznicu nosa, očiju ili usta, a najčešće se prenosi dodirom ruku po licu nakon što smo dotaknuli zaraženu površinu.

Prehlada je blaža bolest od gripe i obično se osjećamo loše nekoliko dana, dok kod izraženijih simptoma gripe možemo preležati čak do nekoliko tjedana. Osim toga, gripa može izazvati ozbiljnije probleme, poput upale pluća, pa u nekim situacijama dolazi i do hospitalizacije.

Ibufix je lijek koji brzo uklanja simptome gripe i prehlade uz pomoć dva glavna sastojka: ibuprofena koji djeluje na bolove i povišenu temperature te fenilefrina koji smanjuje oticanje nosne sluznice.

Koji su simptomi prehlade i gripe?

Uzročnik prehlade može biti neki od stotina različitih virusa, a jedan od prvih simptoma je  grebanje grla, nakon čega slijedi curenje nosa i pojava kašlja. Sekret iz nosa i grla najprije je vodenast, a kasnije postaje gust i taman. Ponekad se za vrijeme prehlade kod odrasle osobe može pojaviti i groznica praćena povišenom tjelesnom temperaturom.

Za razliku od prehlade, gripa se pojavljuje naglo i ima mnogo ozbiljnije simptome, poput upale grla, glavobolje, bolova u kostima i mišićima, kašlja i začepljenja dišnih puteva, a sve je popraćeno groznicom i visokom temperaturom. U nekim slučajevima čak može doći i do proljeva i povraćanja.

Koliko dugo traju simptomi?

Prehlada obično traje oko tjedan dana, a zbog jednostavnog prenošenja na druge tijekom prva tri dana, preporučuje se odmor i ostanak kod kuće. U slučaju da simptomi traju duže od tjedan dana, može biti riječ o bakterijskoj infekciji koja se liječi antibioticima. Isto tako, prehlada se nekad može zamijeniti za alergijski rinitis ili sinusnu infekciju, ali ako se simptomi povuku nakon tjedan dana, znači da je riječ o prehladi.

Simptomi gripe su teži pa se povlače postupno. U većini slučajeva traju tjedan dana ili više. Uobičajena komplikacija kod mlađih i starijih osoba ili osoba koje inače imaju probleme s plućima ili srcem je upala pluća. Upala pluća često je praćena groznicom i učestalim nedostatkom daha, a u takvim se slučajevima preporučuje posjet liječniku. Ibufix tablete idealno su rješenje za gripu i prehladu za odrasle i djecu stariju od 12 godina.

 


Vezani članci

Ovi simptomi prehlade i gripe mogu ozbiljno ugroziti zdravlje!
Ovi simptomi prehlade i gripe mogu ozbiljno ugroziti zdravlje!

Prehlada i gripa se razlikuju, ali imaju slične opće simptome kao što su začepljen nos, povišena temperatura, kihanje, kašalj i malaksalost. Ako ne prepoznate bolest na vrijeme ....

Pročitaj više
Korisni savjeti za ublažavanje simptoma gripe i prehlade
Korisni savjeti za ublažavanje simptoma gripe i prehlade

Kada obolimo od gripe ili prehlade, većina nas razmišlja o tome kako si olakšati i kako ublažiti neugodne simptome. Ovo su provjereni savjeti za ublažavanje simptoma gripe....

Pročitaj više

Ostali proizvodi

Kontakt

STADA
STADA d.o.o., Hercegovačka 14, 10000 Zagreb | www.stada.hr